Chemicaliën in producten die we iedere dag gebruiken, zijn mogelijk verantwoordelijk voor een verminderde vruchtbaarheid bij mannen.

Wetenschappers hebben aangetoond dat de chemicaliën in bijvoorbeeld zeep, tandpasta en speelgoed van invloed zijn op het sperma.

Het gaat om producten die veilig zijn verklaard voor gebruik, maar de onderzoekers gebruiken een nieuwe manier om het effect op sperma te testen, meldt de Britse krant The Independent maandag.

Daardoor zou blijken dat één op de drie huishoudelijke producten direct effect heeft op de manier waarop spermatozoïden 'zwemmen'.

Bovendien zou de mannelijke zaadcel vroegtijdig het enzym lozen dat nodig is om een eicel binnen te dringen en te bevruchten.

Vrouwelijke hormonen

De chemicaliën zouden in sommige gevallen vrouwelijke hormonen nabootsen, zoals oestrogeen, en in andere gevallen juist mannelijke hormonen, waardoor het mannelijke voortplantingssysteem van slag raakt.

Een cocktail van verschillende chemicaliën zou dat effect nog versterken.

''Voor het eerst hebben we een direct verband gevonden tussen de blootstelling aan endocrien-verstorende chemicaliën van industriële producten en tegengestelde effecten op het sperma'', zei onderzoeker Niels Skakkebaek van het universitair medisch centrum van Kopenhagen tegen de krant.