Nadat de aarde de afgelopen jaren niet is opgewarmd, zou daar binnenkort verandering in kunnen komen. Waarschijnlijk keert namelijk de warme golfstroom El Niño de komende maanden terug.

Dat schrijven Amerikaanse klimaatwetenschappers van het Climate Prediction Center. Vakblad Science bericht erover op haar website.

El Niño is een warme golfstroom ter hoogte van de evenaar, in het oostelijke deel van de Stille Oceaan. Het water is hier aan het oppervlak minstens een halve graad warmer dan wanneer er geen El Niño is.

De golfstroom verstoort het klimaat ter plekke, maar indirect ook elders op aarde. Er kunnen onder meer droogtes, stormen en overstromingen ontstaan.   

Kans

El Niño duikt gemiddeld eens in de drie tot vier jaar op, maar niet volgens een regelmatig patroon. De laatste vond plaats in 2009-2010, de laatste krachtige episode was in 1997-1998.

De Amerikanen hebben nu berekend dat de kans 58 tot 78 procent is dat de golfstroom zich in de komende drie maanden zal ontwikkelen.

La Niña

De afgelopen jaren was er juist sprake van een koele golfstroom, La Niña genoemd. Die lijkt nu af te zwakken en hiermee gepaard gaande stormen boven de Stille Oceaan zijn gaan liggen.

Hoe sterk de verwachte El Niño zal zijn en wat de invloed ervan op het wereldwijde klimaat zal zijn is nog niet duidelijk. Volgens de Amerikanen zou het de opwarming van de aarde een zwiep omhoog kunnen geven. Veel hangt af van hoe de golfstroom zich de komende maanden gaat ontwikkelen.