IJsberen beschikken over speciale genen die bescherming bieden tegen vet eten, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Het gaat om genen die de kans op vetproppen in de bloedvaten verkleinen en daardoor mogelijk hart- en vaatziektes kunnen voorkomen.

De genetische mutaties zijn waarschijnlijk ontstaan doordat ijsberen veel vet voedsel eten, zoals zeehond, vis en andere zeedieren.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Biology.

IJs

De wetenschappers verrichten genetisch onderzoek om te achterhalen wanneer ijsberen zich afsplitsten van bruine beren.

Die splitsing blijkt ongeveer 500.000 jaar geleden te hebben plaatsgevonden. Vanaf dat moment begonnen ijsberen vermoedelijk op het ijs te leven en specifieke genen te ontwikkelen vanwege hun vette dieet. 

"Voor ijsberen is obesitas een onschuldig iets", verklaart hoofdonderzoekster Eline Lorenzen van de Universiteit van Californië-Berkely. "Het leven van de dieren draait om vet."

Moedermelk

De jongen drinken bijvoorbeeld moedermelk die dertig procent vet bevat. Volwassen ijsberen eten voornamelijk het vet van de zeedieren die ze vangen. 

De genen die de dieren beschermen tegen de schadelijke gevolgen van vet eten ontstonden volgens de wetenschappers relatief snel: binnen enkele honderdduizenden jaren.

Obesitas

De ontdekking van deze genen kan wetenschappers mogelijk helpen in de strijd tegen obesitas bij mensen. "IJsberen hebben zich genetisch aangepast aan het soort vet eten dat veel mensen nu ook tot zich nemen", aldus Lorenzen.

"Als we meer over deze genen leren, geeft dat ons misschien ooit de middelen om de menselijke fysiologie op dit gebied aan te passen."