In de Gelderse Vallei zijn de uitwerpselen van een otter gevonden. Dat zou betekenen dat het dier er voor het eerst sinds jaren tussen Wageningen en Rhenen is geweest.

Dat meldt Natuurbericht.nl dinsdag.

Het is voor het eerst dat de otter zover in Gelderland is waargenomen. Voor zover bekend leeft het dier alleen in de Ooijpolder bij Nijmegen en de Rijnstrangen bij Zevenaar.  

Het is niet duidelijk of de otter zich daadwerkelijk heeft gevestigd in de Gelderse Vallei. Het kan zijn dat het om een zwervend exemplaar gaat.

Ideaal

Het leefgebied bij Wageningen en Rhenen is in ieder geval ideaal voor de otter. "De N225 kan wel een knelpunt vormen", zegt Marjolein van Adrichem, vrijwilliger van bever- en otterwerkgroep CaLutra. "Dit is een veel te drukke weg. Als de otter daar oversteekt, is er een grote kans dat hij wordt aangereden."

Andere gevaren voor de otter zijn muskusrattenvallen en visfuiken. Volgens Van Adrichem is het hoog tijd om die gevaren aan te pakken, nu er ottersporen zijn gevonden.

Terugkeer

De otter stierf in Nederland in de twintigste eeuw uit, maar het dier maakte in 2001 zijn terugkeer. In het noorden van Nederland werden  otters uitgezet en sindsdien verspreiden ze zich weer in het land.

De laatste jaren zijn ze waargenomen in onder meer Twente en de Oostvaardersplassen. Begin dit jaar is de otter zelfs gezien in het Groene Hart. Daar werd het beest vastgelegd op camera in de Nieuwkoopse Plassen.