De opwarming van de aarde voltrekt zich niet overal in hetzelfde tempo, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Het klimaat werd vanaf 1900 voor het eerst warmer in gebieden rond de Noordpool en subtropische regio's op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond.

Op dit moment verloopt de opwarming van de planeet het snelst op de middelste breedtegraden van het noordelijk halfrond.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Afkoeling

De wetenschappers analyseerden temperaturen in gebieden over hele wereld, die werden gemeten tussen 1900 en nu. Uit het onderzoek blijkt dat sommige regio's van de aarde lange tijd afkoelden in plaats opwarmden.

In het gebied rond het Andesgebergte in Zuid-Amerika daalde de gemiddelde temperatuur tussen 1910 en 1980 bijvoorbeeld nog. Pas vanaf 1990 is ook daar de opwarming van het klimaat meetbaar.

Uniform

"De opwarming van de aarde is niet uniform", concludeert onderzoeker Eric Chassignet op nieuwssite ScienceDaily. "Je hebt gebieden die zijn opgewarmd, maar ook gebieden die lange tijd afkoelden."  

De bevindingen zijn volgens hoofdonderzoeker Zhaohua Wu zeer verrassend. Lang werd gedacht dat klimaatsverandering zich wereldwijd op ongeveer hetzelfde tempo voltrok. "We hebben de opwarming van de aarde niet zo goed begrepen als we dachten."