Een Nederlandse onderzoeker wil paraplu's inzetten als dataverzamelaars om een beter beeld te krijgen van de landelijke neerslag. 

Rolf Hut presenteert zijn prototype, een omgebouwde Winnie de Pooh-paraplu, deze week op de European Geosciences Union General Assembly in Wenen.

''We hebben radars en satellieten, maar meten geen regen meer aan de grond zoals vroeger. Het is duur om de meters te onderhouden", zegt hij in een interview met BBC.

''Dat is een probleem voor mensen die werken in operationeel watermanagement of onderzoek doen naar hydrologie, omdat ze geen toegang meer hebben tot data zoals vroeger.''

Bekijk een prototype van de meetparaplu:

Testresultaten

De meetparaplu's moeten daar verandering in brengen, aldus de onderzoeker van de TU Delft. Een sensor detecteert de regendruppels en stuurt de informatie door naar een app en computer.

Hut stelt zich een situatie voor waarin ''honderden regenmeters door de stad lopen''. Voor het zover is, moet hij nog wel wat puntjes op de 'i' zetten. De eerste testresultaten in het lab en Huts achtertuin waren in elk geval bemoedigend.