Baby's zijn na negen maanden in staat om objecten op foto's te herkennen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als negen maanden oude baby's worden geconfronteerd met een foto van een speelgoedobject, onthouden ze dat beeld en herkennen ze het speeltje later nog.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Child Development.

De bevindingen suggereren dat kinderen al voor hun eerste verjaardag de plaatjes in een prentenboek kunnen begrijpen.

Foto

Tijdens van hun experimenten lieten de wetenschappers dertig baby's een minuut lang naar een levensgrote foto van een speelgoedobject kijken. Meteen daarna werden de kinderen geconfronteerd met het speelgoedstuk dat ze op de foto hadden gezien en een ander speeltje. 

De kinderen grepen in de meeste gevallen naar het nieuwe speelgoedobject. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat de kinderen het andere speeltje nog herkenden van de foto, waardoor dit object minder interessant voor hen was. 

Leren

"De bevindingen suggereren dat een korte blootstelling aan een plaatje van een speelgoedobject de handelingen van een negen maanden oud kind al beïnvloed", verklaart hoofdonderzoekster Jeanne Shinskey op nieuwssite ScienceDaily.

"Deze studie is interessant voor elke ouder die wel eens een prentenboek heeft gelezen met een jong kind", aldus Shinskey. "De uitkomsten laten zien dat kinderen al in staat zijn om uit een prentenboek te leren nog voordat ze hun eerste woordjes hebben geleerd."