Wetenschappers hebben in Marokko een spin ontdekt die zich kan verplaatsen door flikflaks te maken.

De spin, die de naam Cebrennus rechenbergi heeft gekregen, schakelt over van zijn gewone loopmodus op flikflaks bij dreiging van mensen of roofdieren.

Door zich af te zetten met zijn poten en snelle rotaties in de lucht te maken, kan het dier zich al rollend over de grond bewegen met een snelheid van twee meter per seconde. Dat is bijna twee keer zo snel als zijn normale loopsnelheid. 

Duitse onderzoekers van het Senckenberg Instituut doen verslag van hun ontdekking in het wetenschappelijk tijdschrift Zootaxa.

Woestijn

De wetenschappers kwamen het dier op het spoor tijdens een expeditie in de Erg Chebbi woestijn in het zuidoosten van Marokko.

De spin lijkt veel op de al bekende soort Cebrennus villosus in Tunesië. De geslachtsdelen van het dier zien er echter net iets anders uit.

Ook het vermogen van de spin om flikflaks te maken is volgens de wetenschappers uniek. "Deze manier van voortbewegen is ook een criterium op basis waarvan we de soort kunnen onderscheiden", verklaart hoofdonderzoeker Peter Jäger op de nieuwssite van het Senckenberg Instituut.

Robot

Zijn collega Ingo Rechenberg was zelfs zo onder de indruk van het kunstje van de spin, dat hij een kleine robot heeft gebouwd die zich ook kan voortbewegen met flikflaks.

De op de spin geïnspireerde robot kan zich daardoor gemakkelijk verplaatsen op moeilijk begaanbare terreinen. "Deze robot zou kunnen worden ingezet in de landbouw, op de oceaanbodem en zelfs op Mars", aldus Rechenberg.

Bekijk beelden van de spin en van de robot: