Wetenschappers hebben in hun laboratorium een menselijk huidlaagje gecreërd dat een alternatief kan vormen voor proefdieren. 

Het gaat om een huidlaag die vergelijkbaar is met de opperhuid, de buitenste laag van de menselijke huid. 

De huidcellen kunnen in onbeperkte hoeveelheden worden gecreërd en kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt om make-up en medicijnen op te testen.  

Dat melden Britse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Stem Cell Reports.

Pluripotent

De wetenschappers kweekten de huid met behulp van pluripotente stamcellen, cellen die nog kunnen uitgroeien tot bijna alle celtypes. 

Tijdens het kweekproces werden zogenoemde keratinocyten geproduceerd. Dat zijn de belangrijkste cellen in de menselijke opperhuid. Uiteindelijk werden deze cellen in een driedimensionaal structuur geplaatst, zodat er een huidlaagje ontstond.

Huidziekte 

Volgens de wetenschappers kunnen de cellen onder meer worden gebruikt om het ontstaan van huidziektes te bestuderen.

"De gekweekte huid kan worden gebruikt om een groot aantal aandoeningen te bestuderen waarbij de opperhuid defect raakt door mutaties in genen die zijn betrokken bij de formatie van de buitenste huidlaag", verklaart onderzoekster Theodora Mauro op de nieuwssite van het King's College in Londen.

Maar bovenal kan de gekweekte opperhuid dienen als vervanging voor proefdieren. "Met onze nieuwe methode kunnen grote hoeveelheden opperhuid worden gekweekt in het laboratorium, zodat dit materiaal kan worden gebruikt voor het testen van cosmetica en medicijnen", aldus hoofdonderzoeker Dusko Ilic.