Onder het Domplein in Utrecht is een muntenschat uit de vroege middeleeuwen gevonden. Het gaat om 52 gouden en twaalf zilveren munten uit de Frankische tijd.

De munten werden opgegraven bij werkzaamheden voor het ondergrondse museum dat Utrecht onder het Domplein bouwt.

Dat maken de gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed donderdag bekend. Volgens de rijksdienst is de vondst ''uniek.'' De munten leveren het bewijs dat rond 700 al munten geslagen werden in Utrecht. In die stad is nu nog steeds de Koninklijke Nederlandse Munt gevestigd.

De munten dateren uit de periode 560-700 na Christus en zijn Friese nabootsingen van de tremisses, de Frankische munteenheid van die tijd. Het bewijst dat de Friezen het toen voor het zeggen hadden in Utrecht.

Handel

De schat bevat ook nog een aantal zilveren sceatta's, munten die in een uitgebreid handelsnetwerk langs de Europese kusten werden gebruikt.

De muntenschat is voor een kwart miljoen euro verzekerd. ''Maar de informatiewaarde is onschatbaar", zei een van de stadsarcheologen donderdag. De archeologen verwachten nog meer munten te vinden. Vanaf vrijdag zijn de munten drie weken lang te zien in het Centraal Museum.

Bekijk beelden van de muntschat: