De aantrekkingskracht van baarden neemt af als veel mannen een baard laten staan, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Baarden worden gezien als een aantrekkelijk uiterlijk kenmerk wanneer gezichtshaar relatief zeldzaam is.

Naarmate meer mannen een baard laten staan, neemt de aantrekkingskracht van een behaarde kin echter af.

Dat concluderen Australische biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Foto's

De wetenschappers lieten bij een onderzoek ruim vijftienhonderd mannelijke en vrouwelijke proefpersonen foto's van mannen beoordelen op aantrekkelijkheid. Sommige deelnemers kregen veel mannen met baarden te zien, anderen werden voornamelijk geconfronteerd met gladgeschoren gezichten.

Uit het onderzoek bleek dat baarden vooral als aantrekkelijk werden beschouwd als de meeste mannen op de foto's een gladgeschoren gezicht hadden. Kortom, de baarden moesten opvallen om te worden gewaardeerd.

Mode

De bevindingen verklaren volgens de wetenschappers waarom baarden na verloop van tijd altijd weer uit de mode raken.

"Het idee is dat mensen eerst het uiterlijk van beroemdheden als George Clooney of Joaquin Phoenix kopiëren en zelf ook een baard gaan dragen", verklaart hoofdonderzoeker Rob Brooks op BBC News.

"Maar als steeds meer mannen gaan meedoen aan de baardenrage, heeft het op een bepaald moment geen toegevoegde waarde meer om mee te doen."

Piek

In een omgeving waar veel baarden voorkomen, wordt een gladgeschoren gezicht juist als aantrekkelijker beoordeeld, zo blijkt uit de studie. De baardentrend is dan over zijn hoogtepunt heen.

"Je kunt op zo'n moment spreken van de piek in de baardentrend oftewel piek baard", aldus Brooks.