Verschillende internationale meteorologische instituten voorspellen voor de komende maanden de ontwikkeling van het fenomeen El Niño in de Grote Oceaan. 

Dat meldt Weerplaza woensdag.

Tijdens een El Niño (letterlijk: het kind) verandert de temperatuurverdeling in de toplaag van het oceaanwater, veranderen de stromingen van het water en is er verandering in de richting van de passaatwinden. Deze waaien in oostelijke richting, terwijl ze dat normaal in westelijke richting doen.

Er is sprake van een El Niño als het water in het oostelijk deel van de oceaan minimaal 0,5 graden Celsius warmer is dan normaal. Volgens metingen gaat dat in april al gebeuren. Ook is de wind gedraaid boven het westelijk deel van de oceaan.

Deze gebeurtenis vindt voornamelijk plaats in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, maar kan het weer wereldwijd beïnvloeden. Zeker als er sprake is van een krachtige El Niño, zoals nu wordt voorspeld. 

Bosbranden

Dit kan leiden tot slachtoffers en grote schade, door bijvoorbeeld zware regenval of langdurige droogte en daarop volgende bosbranden. Zo had de laatste krachtige El Niño in de jaren 1997-98 wereldwijd 23.000 dodelijke slachtoffers tot gevolg en was er 30 miljard euro schade.

Ook het leven in de Grote Oceaan wordt getroffen door El Niño, omdat het voedsel anders wordt verdeeld. Ook dieren op bijvoorbeeld de Galápagos-eilanden worden zwaar getroffen door het fenomeen, omdat er minder vis en plankton in het water te vinden is. Andere dieren profiteren weer van het fenomeen.

In Nederland zorgt een aanhoudende El Niño gemiddeld voor meer regen in de lente, zo onderzocht het KNMI eerder. Dat geldt voor het westen en midden van Europa.

Krachtig

Een krachtige El Niño komt gemiddeld eens in de twintig jaar voor. Australische onderzoekers van de Universiteit van New South Wales voorspellen echter dat het de komende decennia elke tien jaar plaats kan vinden. In 2009 deed het fenomeen zich voor het laatst voor. Toen was er sprake van een gemiddelde variant. 

"De verwachting is dat in 2014 en opvolgend in 2015 het wereldwijde temperatuurrecord zal worden gebroken", zegt Rolf Schuttenhelm, klimaatspecialist van Bits of Science. 

Politiek

"Dat is ook politiek relevant, omdat sceptici vaak zeggen dat de temperatuur mondiaal niet is gestegen.  Ze baseren zich dan op een lijn van El Niño in 1998 (het heetste jaar in de twintigste eeuw) tot nu", stelt Schuttenhelm.

"Omdat de temperatuur mondiaal toen ook hoger lag, is er volgens die meetmethode inderdaad geen stijging. Als de temperatuur in 2014 en 2015 echter mondiaal weer stijgt, levert die lijn een ander resultaat op, zodat sceptici het argument niet meer kunnen gebruiken."

Dit biedt volgens Schuttenhelm goede hoop dat er tijdens de klimaatconventie in 2015 (Parijs) betere afspraken worden gemaakt. "Temperatuurtrends meet je over een periode van dertig jaar. Daarin is duidelijk zichtbaar dat de temperatuur mondiaal wel degelijk stijgt."