Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hardlopen

'Te veel hardlopen slecht voor gezondheid'

Te vaak en te veel hardlopen verkort de levensverwachting. Dat stellen Amerikaanse artsen van het Cardiovascular Research Institute in Allentown deze week op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology.
Door NU.nl/Hidde Boersma

De onderzoekers gebruikten gegevens van 3.800 mannelijke en vrouwelijke hardlopers. Geheel volgens de verwachting hadden mensen die niet of nauwelijks aan sport deden een lagere levensverwachting dan zij die wel sporten.

Opvallend was echter dat personen die te veel hardliepen, ook minder oud werden. De optimale hardloop hoeveelheid ligt tussen de 1 en  2,5 uur per week, verdeeld over twee of drie keer, zo schatten de onderzoekers. Meer dan dat, en het wordt ongezond. 

De Amerikanen konden er niet achter komen waarom de levensverwachting van de veel-lopers lager lag. Voor de hand liggende verklaringen als hartproblemen door overbelasting bleken het verschil niet te verklaren. Waarschijnlijk, zo stellen de wetenschappers, is algehele slijtage de belangrijkste reden.

De onderzoekers adviseren mensen die per se de marathon willen lopen, dat bij een keer te houden. Langer dan een uur achter elkaar hardlopen is volgens hen niet meer gezond.  

Aanbevolen artikelen