Na een restauratie van ruim twee jaar is zaterdag de Dwingeloo Radiotelescoop (DRT) in Drenthe weer in gebruik genomen. 

De telescoop, die de status heeft van rijksmonument, was de laatste jaren in verval geraakt en dreigde onder zijn eigen gewicht te bezwijken.

Eigenaar Astron (het Nederlands Instituut voor Radioastronomie) heeft het rijksmonument grondig laten restaureren.

Kapotte onderdelen zijn vervangen of schoongemaakt en opnieuw geverfd. Ook de controle- en machinekamer zijn gerestaureerd. De schotel zelf (doorsnee 25 meter, 38.000 kilo) moest voor de restauratie van zijn sokkel worden gehaald.

Nu de restauratie is voltooid, kunnen radioamateurs, amateurastronomen en scholen met de telescoop de hemel afspeuren. Voor puur wetenschappelijke doeleinden is DRT niet meer geschikt. Die functie is overgenomen door onder meer de veertien telescopen van de Radiosterrenwacht Westerbork, ruim twintig kilometer verderop.

Astrofysicus

De heropening werd zaterdag bijgewoond door de Amerikaanse astrofysicus Joseph Hooton Taylor. Taylor kreeg in 1993 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn onderzoek naar zwaartekrachtgolven.

De telescoop, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, werd gebouwd in 1954 en in april 1956 in gebruik genomen door koningin Juliana. DRT was indertijd de grootste radiotelescoop ter wereld waarmee voor het eerst werd aangetoond dat de zon en de aarde in een spiraalvormig sterrenstelsel staan.

Tijdens het laatste wetenschappelijke project met de telescoop in 1994 zochten onderzoekers naar ver gelegen melkwegstelsels. Toen werden twee nieuwe sterrenstelsels ontdekt, op 10 miljoen lichtjaar van de aarde. Die hebben daarom de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II gekregen.