De vijfhonderd beschikbare kaarten voor de lezing van de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking in Utrecht waren donderdagavond in één minuut uitverkocht.

Dat meldt een student van studievereniging A-Eskwadraat, die de lezing organiseert.

Eerder deze week zorgde een stormloop op de kaarten er nog voor dat de website van de organisatie direct plat kwam te liggen en er geen kaarten konden worden verkocht. Donderdag konden belangstellenden in de herhaling. De verkoop ging deze keer goed. Ticketmaster was ingeschakeld om problemen te voorkomen.

De lezing van Hawking is op 23 mei in het Beatrixtheater in Utrecht. De Britse wetenschapper verzorgt daar de openingsspeech van Plancks, de eerste internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten.

In het theater kunnen ongeveer 1.400 mensen, de meeste plekken gaan naar deelnemers aan de wedstrijd, andere studenten en genodigden.

Spraakcomputer

Hawking is een opvallende verschijning. Niet alleen door zijn baanbrekende wetenschappelijke werk op het gebied van zwarte gaten, het heelal en kosmologie, maar ook omdat hij door de ziekte ALS aan een rolstoel gekluisterd is en praat via een spraakcomputer omdat zijn stembanden niet meer werken.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar hij over gaat spreken in Utrecht, maar de organisatie denkt dat het waarschijnlijk zijn visie is op het ontstaan en de ontwikkeling van het heelal en de consequenties daarvan voor de moderne wetenschap.

Naast Hawking spreken ook de Utrechtse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en de Duitse experimenteel fysicus Immanuel Bloch.