Slecht weer zorgt voor slechtere restaurantrecensies. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Georgia Institute of Technology en Yahoo Labs.

De resultaten worden op 10 april gepresenteerd op de 23ste International World Wide Web Conference.

Restaurantrecensies die zijn geschreven op dagen dat het tijdens het restaurantbezoek regende, sneeuwde, heel heet of juist heel koud was, blijken negatiever dan die geschreven op dagen met mooi weer.

De studie omvatte tien jaar aan reviews van sites zoals Trip Advisor, Citysearch en Foursquare. In totaal bestudeerden de onderzoekers 1,1 miljoen online reviews over 840.000 restaurants in 32.000 steden in de Verenigde Staten.

Het onderzoek laat ook zien dat tijdens de zomermaanden mensen het minst achter de computer kruipen om een recensie te schrijven. In de maand november werden de meeste recensies geschreven.

Temperatuur

Voor een goede recensie is niet alleen goed eten en een fijne service nodig, maar ook goed weer met een buitentemperatuur tussen de 21 en 35 graden Celsius.

Niet alleen het weer heeft een belangrijke impact; ook demografische factoren, zoals diversiteit in de buurt, de hoeveelheid mensen die in een buurt wonen en de gemiddelde opleiding.

In buurten met veel hoger opgeleiden werden tot drie keer meer recensies geschreven dan in buurten waar minder dan 10 procent van de mensen een diploma heeft. Het opleidingsniveau blijkt nauwelijks impact te hebben op de rating.

Ongeduldig

Andere noemenswaardige uitkomsten zijn bijvoorbeeld dat mensen in drukkere gebieden minder ongeduldig zijn. In kleinere plaatsen blijkt een afhaalservice hoger gewaardeerd te worden dan een mogelijkheid om iets aan huis te laten bezorgen, terwijl dat in grotere steden juist andersom is.

Dat het weer zo belangrijk is, is wel te begrijpen volgens de onderzoekers: "Stel dat je een huwelijk of verjaardag hebt gepland en het is slecht weer. Dan kan het restaurant nog zo goed zijn, het voedsel nog zo lekker, maar uiteindelijk is het hele plaatje dan toch niet waar de gasten van te voren hoopten."