Lichte trillingen helpen muizen bij het helen van chronische wonden.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van Universiteit van Illinois in Chicago deze week in PLOS ONE.

De onderzoekers onderwierpen muizen met wonden aan een regime van vijf trillingssessies per week van dertig minuten per keer.

De trillingen zijn zo licht dat ze nauwelijks waarneembaar zijn op de huid. Het bleek dat de trillingen de wondgenezing significant versnelden.

Chronische wonden zijn vooral een probleem bij mensen met ouderdomssuikerziekte. Een groot deel van hen heeft last van wonden die slecht helen. Dat is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Zulke wonden hebben grote kans op infectie.

Verbeteren

De trillingen bleken vooral de vorming van de eerste korst direct na het ontstaan van de wond te verbeteren. Ook zorgde de trillingen ervoor dat sneller nieuwe bloedvaten aangemaakt werden in en rond de wond. Beide processen zijn verstoord bij mensen met suikerziekte.

Volgens de onderzoekers zou de procedure snel bij mensen ingevoerd kunnen worden, mochten daar dezelfde resultaten worden gehaald als bij muizen: het is makkelijk, niet invasief en wordt bovendien als getest in klinische trials voor botversterking. Dat versnelt de eventuele invoeringsprocedure.