De doelstellingen met betrekking tot CO2-uitstoot kunnen niet gehaald worden als onze vleesconsumptie niet verandert.

Zweedse onderzoekers van het International Panel on Climate Change (IPCC) schrijven dat maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Climatic Change.

Het gaat dan om de doelstelling van de Verenigde Naties (VN) om de klimaatopwarming tot twee graden Celsius te beperken.

De Zweden verwachten dat technische innovaties alleen niet genoeg zullen zijn om de uitstoot te verminderen, en dat we een dieetverandering niet kunnen voorkomen als we die doelstelling willen halen.

Op dit moment is de transport- en energiesector nog de grootste bron van CO2 uitstoot, maar in 2050 zal die situatie anders zijn. De landbouwgerelateerde uitstoot zal door de stevige bevolkingsgroei enorm toenemen, en zelfs verdubbelen tot 2070.

Het gaat bij die toename vooral om rundvlees en lamsvlees. Deze producten vormen de helft van alle landbouwuitstoot, terwijl de consumptie ervan maar 3 procent van de menselijke energie-inname betreft. Nog een kwart van de uitstoot komt van andere dierlijke producten zoals kaas en andere zuivel.