Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Stephen Hawking

Stormloop op kaartjes lezing Stephen Hawking

Wie op 23 mei naar een lezing van de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking wil in het Beatrixtheater in Utrecht moet nog even in spanning zitten. 
Door ANP

De start van de kaartverkoop zaterdagochtend leidde tot een stormloop op de website van de organisatie waardoor deze direct plat kwam te liggen. Daardoor konden geen kaarten verkocht worden.

Dat meldde een student van studievereniging A-Eskwadraat, die de lezing organiseert. De kaartverkoop is uitgesteld tot donderdagavond 20.00 uur. ''We zullen maatregelen nemen om te zorgen dat de website de capaciteit dan wel aankan'', aldus de student.

De Britse wetenschapper verzorgt in het Beatrixtheater de openingsspeech van Plancks, de eerste internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten. In het theater kunnen ongeveer 1.400 mensen terecht, de meeste plekken gaan naar deelnemers aan de wedstrijd, andere studenten en genodigden.

Spraakcomputer

Hawking is een opvallende verschijning. Niet alleen door zijn baanbrekende wetenschappelijke werk op het gebied van zwarte gaten, het heelal en kosmologie, maar ook omdat hij door de ziekte ALS aan een rolstoel gekluisterd is en praat via een spraakcomputer omdat zijn stembanden niet meer werken.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar hij over gaat spreken in Utrecht, maar de organisatie denkt dat het waarschijnlijk zijn visie is op het ontstaan en de ontwikkeling van het heelal en de consequenties daarvan voor de moderne wetenschap.

Naast Hawking spreken ook de Utrechtse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en de Duitse experimenteel fysicus Immanuel Bloch.

Aanbevolen artikelen