Grote bruine vleermuizen claimen hun prooien met een speciale roep, zodat soortgenoten er vanaf blijven. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Het gaat om ultrasoon geluid dat de vleermuizen produceren als ze een insect op het oog hebben als maaltijd.

Na deze roep slagen ze er relatief vaak in om de prooi te pakken te krijgen en houden hun soortgenoten opvallend veel afstand.     

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Insect

De wetenschappers ontdekten de roep op audio- en video-opnames van jagende vleermuizen. Ze analyseerden het gedrag dat de dieren na het geluid vertoonden en kwamen tot de conclusie dat de kreet werd gebruikt om een prooi (meestal een insect) te claimen.

"We ontdekten dat de vleermuis die deze specifieke roep het vaakste uitstootte, het meeste kans had om het insect uiteindelijk te pakken te krijgen", verklaart hoofdonderzoekster Genevieve Spanjer Wright op de nieuwssite van de Universiteit van Maryland. 

Mysterieus

De voor het menselijk oor onhoorbare geluiden worden waarschijnlijk erg vaak uitgestoten door vleermuizen.

"Veel gedrag van vleermuizen blijft mysterieus", aldus Wright. "We zijn er nu voor het eerst geslaagd om een sociale roep te bestuderen die in de zomermaanden waarschijnlijk duizenden keren per nacht wordt uitgestoten in Noord-Amerika, maar nog nooit eerder beschreven is."