Geiten kunnen verrassend snel nieuwe taken leren, maar hun leergedrag is weinig sociaal. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Geiten zijn in staat om binnen korte tijd te leren hoe ze voedsel uit een bus moeten liften door met hun bek een hendel te bewegen.

Gek genoeg presteren de dieren niet beter als ze de kunst kunnen afkijken bij soortgenoten, ze krijgen een nieuwe vaardigheid in hun eentje net zo goed onder de knie.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Zoology.

Hendel

De wetenschappers testten het leervermogen van twaalf geiten door de dieren te confronteren met een bus waarin voer zat, dat alleen was te bemachtigen met behulp van een speciale hendel.

De dieren moesten met hun bek aan de hendel trekken en deze vervolgens omhoog duwen. Het voedsel viel dan uit de bus in een schaalje voor de neus van de geiten. 

Negen van de twaalf geiten slaagden er binnen twee minuten in om deze truc te leren. Tien maanden later werden de dieren opnieuw getest. Ze bleken de vaardigheid toen nog niet vergeten.

Asociaal

De wetenschappers benadrukken dat de studie eerst moet worden herhaald met wilde geiten om definitieve conclusies te kunnen trekken. Maar het onderzoek suggereert  dat geiten over een verrassend goed leervermogen en langetermijngeheugen beschikken.

Volgens onderzoekster Elodie Briefer verklaren de bevindingen mogelijk waarom geiten zich zo makkelijk kunnen aanpassen aan de meest uiteenlopende omgevingen. 

Demonstratie

De opvallendste conclusie van het onderzoek is echter dat geiten op een 'asociale manier' leren. De geiten kregen de handeling met de hendel en de voedselbak niet sneller onder de knie als ze eerst een demonstratie kregen van een soortgenoot.  

"De geiten die geen voorbeeld hadden, leerden net zo snel als de dieren die wel een demonstratie hadden gezien", verklaart Briefer op nieuwssite EurekAlert. "Dit toont aan dat geiten liever in hun eentje leren, dan dat ze de kunst afkijken bij anderen."