De extreme weersomstandigheden in 2013 die onder andere in Azië en Europa voor veel problemen zorgden zijn te wijten aan klimaatveranderingen die door de mens zijn veroorzaakt. 

Dat heeft de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties maandag gezegd. Volgens de World Meteorological Organization hoort 2013 in de top zes van warmste jaren.

Een stijging van de zeespiegel leidt steeds vaker tot problemen. Dat bleek wel uit de verwoesting die de orkaan Haiyan aanrichtte in de Filipijnen, aldus secretaris-generaal Michel Jarraud.

De tyfoon maakte ruim zesduizend slachtoffers en veroorzaakte voor miljarden euro's aan schade. Australië beleefde vorig jaar het warmste jaar in zijn geschiedenis.

"Veel van de extreme gebeurtenissen van 2013 kwamen overeen met wat we al dachten wat het gevolg zou zijn van klimaatverandering die veroorzaakt wordt door menselijk handelen", zei Jarraud.

Droogte

Hij noemde niet alleen de Filipijnen en Australië, maar ook tyfoon Fitow die China en Japan geselde, de enorme droogte die China teisterde en de overstromingen in Europa als gevolg van zware stormen.

In Japan zijn zo'n honderd regeringsdelegaties en wetenschappers bijeen voor een conferentie over de gevolgen van klimaatverandering voor de strijd tegen honger, ziektes, droogte en overstromingen.