Wetenschappers hebben het ontstaan van de Himalaya nagebootst met een computermodel. 

Het imposante gebergte ontstond door een bijzonder langdurige botsing van India met de rest van het Aziatische continent.  

Het zuiden van Azië werd daarbij zo hard samengedrukt door India, dat het Himalayagebergte tot extreem grote hoogtes kon groeien. 

Dat blijkt uit het computermodel dat Australische geologen hebben gepresenteerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature

Uitgeperst

Het is al langer bekend dat gebergtes ontstaan als twee continentale platen op elkaar botsen. Maar hoe dat proces precies in zijn werk gaat was tot nu toe onduidelijk.

De Australische wetenschappers slaagden erin om met hun computermodel de vorming van enkele gebergtes, waaronder de Himalaya, vrij precies na te bootsen. Uit de simulatie blijkt dat dit soort bergen ontstaan bij een botsing tussen twee aardplaten die niet onder elkaar schuiven, maar met de zijkanten tegen elkaar blijven liggen.

De bergen worden daardoor als het ware uit de grond 'geperst' van het continent dat de klap opvangt.

Tandpasta

Het proces is vergelijkbaar met een tube tandpasta die wordt uitgeknepen, zo meldt de Britse nieuwssite New Scientist.

Bij de Himalaya zorgde vooral de duur van de botsing voor het ontstaan van grote hoogtes. "Als het proces twintig miljoen jaar geleden was gestopt, zou het Himalayagebergte meer hebben geleken op de Alpen", verklaart geoloog David Foster. "De groei zou zijn gestopt en de afvlakking zou zijn begonnen." 

India en het zuiden van Azië botsten ongeveer zestig miljoen jaar geleden op elkaar. De botsing duurt nog steeds voort. Het Himalayagebergte groeit daardoor met ongeveer vier millimeter per jaar. 

Bekijk de simulatie: