Een nest van de zwarte kraai waar ook een koekoeksjong in zit, blijkt beter beschermd tegen roofdieren dan nesten zonder de parasitaire koekoek.

Dat schrijven biologen van verschillende Spaanse universiteiten deze week in het tijdschrift Science.

Hiertoe onderzochten de biologen zestien jaar lang de interactie tussen de kuifkoekoek en de zwarte kraai in het noorden van Spanje, niet ver van de stad León.

De kuifkoekoek legt zijn eieren in het nest van de zwarte kraai, iets wat nadelig kan zijn voor de kraai doordat deze een deel of alle eigen kroost verliest.

Mutualisme

Aan de andere kant profiteert de kraai ook van de aanwezigheid van het koekoeksjong, zeker als er veel roofdieren op de loer liggen. Het koekoeksjong scheidt namelijk een afweermiddel af wat roofdieren – met name katten – op afstand houdt.

Het resultaat is dat de acties van de koekoek kunnen resulteren in aan de ene kant parasitisme en aan de andere kant mutualisme; ofwel dat beider belangen gediend worden.

Uit het onderzoek blijkt dat de scheiding tussen parasitisme, mutualisme en commensalisme (samenlevende dieren zonder dat ze elkaar nodig hebben) minder zwart-wit is dan gedacht.