Met een nieuw computersysteem kunnen wetenschappers detecteren wanneer een gezichtsuitdrukking van pijn oprecht is.

Als mensen net doen alsof ze veel pijn hebben, herkent het computerprogramma dat 'aanstelgedrag' in 85 procent van de gevallen aan kleine tekenen in hun gelaat.

Getrainde mensen kunnen oprechte en voorgewende gezichtsuitdrukkingen van pijn veel minder goed onderscheiden.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology

Mond

Uit het onderzoek van de wetenschappers blijkt dat mensen die pijn voorwenden zich vooral verraden met hun mond. Ze openen hun mond over het algemeen te vaak en met een te grote variatie.

De onderzoekers slaagden erin om een computersysteem dit soort tekenen van aanstelgedrag te laten herkennen.  

De prestaties van de computer werden vergeleken met de resultaten van getrainde mensen die probeerden om valse gezichtsuitdrukkingen van pijn te spotten. De proefpersonen deze expressies slechts in 55 procent van de gevallen te herkennen. 

"Het systeem detecteerde de onderscheidende kenmerken van gezichtsuitdrukkingen beter dan dan mensen", verklaart hoofdonderzoeker Marian Bartlett op de nieuwssite van de Universiteit van Californië.

Slaperig

De wetenschappers hopen in de toekomst een computerprogramma te ontwikkelen dat meer specifieke gezichtsuitdrukkingen kan detecteren. Een dergelijk systeem zou kunnen worden ingezet in het verkeer, het onderwijs en bij medische toepassingen.

"Ons systeem zou kunnen worden gebruikt in gevallen waarin het gezicht aanwijzingen biedt over de gezondheid, fysiologie, emoties of gedachten van mensen", aldus Bartlett. 

"Denk aan uitdrukkingen van slaperigheid bij autobestuurders, of een gezichtsuitdrukking die aandacht of begrip verraadt bij studenten die aanwezig zijn bij een lezing of college."