Wetenschappers hebben in de Verenigde Staten enkele fossielen van een reusachtige dinosauruskip opgegraven en gereconstrueerd.

De ruim drie meter lange tweepotige dinosaurus had een flinke staart, een tandeloze snavelachtige bek en een kuif op zijn kop.  

Het gevederde dier behoorde tot het geslacht oviraptor en kon niet vliegen.

Dat melden paleontologen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Bizar

Het dier werd gereconstrueerd op basis van drie skeletten die zijn opgegraven op verschillende locaties in de Amerikaanse staten North Dakota en South Dakota. 

Volgens de wetenschappers had het reptiel een bizar uiterlijk. "De dinosaurus zag eruit als een absurd uitgerekte kip", verklaart onderzoekster Emma Schachner in de Washington Post.

"Het was eigenlijk een kruising tussen een kip en een hagedis", aldus haar collega Tyler Lyson.

Moeras

De dinosaurus leefde waarschijnlijk in gebieden die deels onderwater stonden. De 'reuzenkip' woog ongeveer driehonderd kilo en jaagde met zijn scherpe klauwen op kleine dieren. Ook at het reptiel vermoedelijk planten en eieren.

De wetenschappers noemen het dier Anzu wyliei. De naam Anzu verwijst naar een vogelachtige demon uit de mythologie van een oude religie in Mesopotamië.

"Onder elkaar noemen we hem ook wel 'de kip uit de hel'", verklaart hoofdonderzoeker Matthew Lamanna in de Britse krant The Guardian. "Volgens mij is die naam ook wel toepasselijk.  

Over het gedrag van de reusachtige dinosauruskip kunnen de wetenschappers verder alleen nog speculeren. "We weten bijvoorbeeld niet of het dier ook kakelde zoals een moderne kip", zegt Lamanna in de Washington Post.