Een student van de Rice Universiteit in het Amerikaanse Houston heeft een 1.800 jaar oude brief van een Egyptische soldaat ontcijferd.

Dat meldt de Rice Universiteit.

De brief werd in 1899 al ontdekt, maar was in een dermate slechte staat, dat de inhoud nooit kon worden ontcijferd.

Student religiewetenschappen Grant Adamson besloot in 2011 een poging te wagen en heeft de brief bijna drie jaar later vertaald.

Het was wel een zware taak om de brief te ontcijferen. De spelling en grammatica zijn onregelmatig toegepast en vertonen eigenschappen van Grieks, Egyptisch en Latijn. 

Moeder en zus

Aan het handschrift kon de student zien hoe oud de brief was. Een andere hint was de naam van soldaat, Aurelius Polion. In het jaar 212 werden veel Romeinse burgers Aurelius genoemd en Polion verwijst naar een datum rond 214 waarop de provincie Pannonië onder Romeins toezicht kwam te staan.

Adamson denkt dat Polion gestationeerd was in de provincie waar nu Boedapest ligt.

De Egyptische soldaat vocht voor het Romeinse leger en stuurde de brief in het Grieks naar zijn moeder en zus. "Ik bid dag en nacht voor jullie gezondheid", staat in de brief. "Jullie denken niet aan mij. Ik heb jullie al zes keer eerder geschreven, maar jullie schrijven nooit terug."

Bekijk beelden: