Wetenschappers hebben mos uit een 1.500 jaar oude ijslaag op Antarctica weer tot leven gewekt. 

Het bevroren mos begon weer te groeien nadat het in een klimaatkast was geplaatst met een gematigde temperatuur en voldoende licht.

Al na enkele weken ontstonden er nieuwe sporen, waaruit nieuwe plantjes ontsproten. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers bestudeerden het bevoren mos op Antarctica, omdat de plantjes informatie kunnen opleveren over de klimaatgeschiedenis van het continent.

Diepvries

Toen ze wat mos lossneden en in hun laboratorium opsloegen in een klimaatkast, bleken de plantjes tot hun verrassing na een paar weken weer tot leven te komen.

"Het mos bevond zich op Antarctica feitelijk heel lang in een soort diepvrieskist", verklaart hoofdonderzoeker Peter Convey van de British Antarctic Survey op nieuwssite Physorg.com. "Deze tijdsschaal van overleving is nog nooit eerder waargenomen bij planten."

Eencelligen

Voordat het mos uit Antarctica bevroren raakte, was het waarschijnlijk al enkele tientallen jaren in leven. De gemiddelde leeftijd van de plantjes is 1.530 jaar, zo blijkt uit berekeningen van de onderzoekers.

Wetenschappers gingen er lang vanuit dat alleen eencellige organismen na eeuwen van inactiviteit weer tot leven konden worden gewekt.

Het experiment met de planten toont voor het eerst aan dat ook meer complexe levensvormen extreem lange periodes kunnen overleven in ijs.