Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Aarde heelal

Diepere aardlagen bevatten 'oceanen aan water'

Diepere lagen van de aardmantel bevatten gigantische hoeveelheden water, zo blijkt uit een analyse van een onderaards mineraal. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om ringwoodiet, een verschijningsvorm van het mineraal olivijn die normaal gesproken alleen voorkomt op grote diepte in de aardmantel.

Uit een analyse van het eerste stukje ringwoodiet dat ooit aan het aardoppervlak is gevonden, blijkt dat het gesteente voor ongeveer 1 procent uit water bestaat.

Die bevinding bevestigt het al langer bestaande vermoeden dat er in de aardmantel 'oceanen van water' te vinden zijn, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Diamant

Het stukje ringwoodiet van 40 micrometer (0,04 millimeter) is aangetroffen in een kleine diamant, die is gewonnen in Brazilië.

De diamant werd ooit gevormd in de zogenoemde overgangszone van de aardmantel op 410 tot 660 kilometer diepte.

Omdat het ringwoodiet in de diamant nog onder dezelfde druk staat als in de aardmantel, heeft het gesteente zijn oorspronkelijke samenstelling behouden.

Oceanen

Het minucule stukje ringwoodiet is met het blote oog niet waarneembaar, maar de wetenschappers slaagden er met speciale apparatuur in om het watergehalte te meten. 

"Eén procent klinkt niet als een grote hoeveelheid", verklaart hoofdonderzoeker Graham Pearson op Nature News. "Maar als je beseft hoe veel ringwoodiet er bestaat, dan zou de overgangszone wel eens evenveel water kunnen bevatten als alle oceanen in de wereld bij elkaar."

"Dit monster uit de diamant bevestigt ons vermoeden dat er lokaal natte plekken bestaan in de diepere aardlagen."


Lees meer over:

water

Aanbevolen artikelen