Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
luchtvervuiling

'Luchtvervuiling verzwakt orkanen'

De stofdeeltjes in luchtvervuiling hebben waarschijnlijk een remmende werking op de ontwikkeling van orkanen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Stofdeeltjes die worden uitgestoten door fabrieken, auto's en vliegtuigen zorgen ervoor dat orkanen langzamer ontstaan en minder krachtig worden.

Ook gaan de tropische stormen relatief snel liggen in gebieden met veel luchtvervuiling.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Katrina

De wetenschappers kwamen tot die bevindingen op basis van een computermodel waarmee het pad van de orkaan Katrina werd geanalyseerd. De storm verwoestte in 2005 grote delen van de stad New Orleans en maakte in totaal 1.836 slachtoffers.

De onderzoekers vergeleken vergeleken de ontwikkeling en de kracht van de orkaan in verschillende gebieden met de plaatselijke luchtvervuiling.

Verrassend

"De resultaten zijn verrassend", verklaart hoofdonderzoeker Renyi Zhang van Texas A&M University. "Andere studies hebben laten zien dat bepaalde broeikasgassen ervoor zorgen dat orkanen intenser worden en vaker voorkomen. Wij hebben ontdekt dat gassen met stofdeeltjes waarschijnlijk het tegenovergestelde effect hebben."

Het is nog onduidelijk waarom de stofdeeltjes een remmende werking hebben op de ontwikkeling van orkanen. Om dat uit te zoeken, is meer onderzoek. 

Voorspellen 

Volgens Zhang kunnen de resultaten van het onderzoek nu al worden gebruikt om de intensiteit van orkanen beter te analyseren en voorspellen.

"Als een orkaan wordt gevormd in een gebied waar vrijwel zeker stofdeeltjes in de lucht hangen, dan moet dat worden meegenomen in de gegevens over de ontwikkeling van de storm", aldus Zhang. 


Lees meer over:
Orkanen

Aanbevolen artikelen