Het aantal hoge golven voor de Australische oostkust neemt af door klimaatverandering, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Golven met een hoogte van zes meter of hoger worden steeds minder vaak waargenomen tussen de Australische kustplaatsen Coffs Harbour en Eden.

Aan het einde van deze eeuw zal het aantal golven met deze hoogte met ongeveer een derde zijn afgenomen in het gebied.  

Dat melden onderzoekers van het Australian Bureau of Meteorology in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Boeien

De wetenschappers analyseerden de data van boeien in zee, die informatie leveren over golfhoogte en golfrichting.

Uit het onderzoek blijkt dat golven met een hoogte van zes meter of hoger op gemiddeld 34 dagen per jaar voorkomen. In 1950 werden dit soort golven nog op zesendertig dagen per jaar geregistreerd.

De golven met een hoogte van meer dan zes meter ontstaan onder invloed van stormen in het westen van de Stille Oceaan. Klimaatmodellen wijzen erop dat deze stormen door de toenemende opwarming van de aarde steeds minder vaak zullen ontstaan, zo ontdekten de wetenschappers.

Surfen

"Als je ervan houdt om op hoge golven te surfen, moet je in de toekomst meer moeite doen om de goede dagen uit te kiezen", verklaart hoofdonderzoeker Andrew Dowdy in The Guardian.

Het is nog onduidelijk of de hoogte van golven ook op andere plaatsen in de wereld zal afnemen. Daarvoor is lokaal onderzoek nodig, zo benadrukken de wetenschappers.