Olifanten waarschuwen elkaar met een specifiek geluid voor mensen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als olifanten worden blootgesteld aan stemgeluiden van lokale stammen in Kenia, produceren ze een specifieke lage alarmroep waarmee ze hun soortgenoten waarschuwen voor de aanwezigheid van mensen.

Olifanten die het geluid horen, rennen vrijwel onmiddellijk weg.  

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Grommen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door stemgeluiden af te spelen van de Samburu, een volk uit noorden van Kenia.

Bij het horen van de deze taal produceerden alle olifanten een laag gegrom.

Dit lage alarmsignaal van de dieren werd vervolgens opgenomen met een geluidsrecorder en afgespeeld in de buurt van een tweede groep olifanten. Deze dieren werden meteen onrustig en maakten zich uit de voeten bij de speakers.

Eerder onderzoek van de Britse wetenschappers heeft uitgewezen dat olifanten elkaar met eenzelfde soort laag gegrom waarschuwen voor bijen.

Verschillen

Toch verschillen de twee alarmsignalen van elkaar. De lage toonfrequenties van de geluiden lopen uiteen, zo bleek uit een geluidsanalyse in het laboratorium. Voor mensen is dit toonverschil niet te horen, voor olifanten wel.

Het onderzoek suggereert dan ook dat de olifanten aparte waarschuwingsgeluiden hebben voor mensen en bijen.

"Het is goed mogelijk dat dit soort rommelende geluiden vergelijkbaar zijn met woorden in menselijke taal", verklaart hoofdonderzoekster Lucy King op de nieuwssite van de Universiteit van Oxford.