De oude Egyptenaren hielden waarschijnlijk ruim vijfduizend jaar geleden al katten als huisdieren, zo blijkt uit een nieuw archeologisch onderzoek.

Op een begraafplaats in de oude Egyptische stad Hierakonpolis zijn rond het jaar 3800 voor Christus zes katten begraven.

De katten zijn geofferd, maar werden in de weken voor hun dood vermoedelijk getemd en verzorgd door mensen.

Dat melden Belgische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeology.

Kittens

Na de opgraving werden de botten van de zes katten nauwkeurig geanalyseerd om hun gezondheid en afkomst te bepalen. Het gaat om zes dieren: twee volwassen katten en vier kittens.

Alle dieren behoorden tot de soort Felis Silvestris, een voorouder van de moderne huiskat. Bij één van de volwassen dieren ontdekten de wetenschappers een geheelde botbreuk. Dat wijst erop dat het dier een tijdje door mensen is verzorgd. 

Jong

Tot nu toe werd aangenomen dat de eerste katten ongeveer tweeduizend jaar voor Christus werden gedomesticeerd. De nieuwe opgraving doet echter vermoeden dat mensen al veel eerder katten begonnen te houden.

"De vier jonge dieren kwamen uit twee verschillende nesten", verklaart hoofdonderzoeker Wim van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen op nieuwssite Pacific Standard. "En het volwassen vrouwtje was nog te jong om hun moeder te zijn."

Vangst

Ook het mannetje was waarschijnlijk geen familie van de kittens. "Als het wilde katten waren, zouden het dus gaan om minimaal vier aparte vangsten", schrijft Van Neer. "Het is daarom aannemelijk dat tenminste een aantal katten in gevangenschap leefden voor hun dood."