Veel vogels vertonen een voorkeur voor links of rechts bij het vliegen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Sommige vogels wijken tijdens het vliegen het liefste uit naar links, anderen kiezen bij voorkeur voor een manoeuvre naar rechts als ze een obstakel tegenkomen.  

Door die individuele voorkeuren kunnen zwermen vogels mogelijk gemakkelijker hindernissen ontwijken.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk PLOS Computational Biology.

Tunnel

De onderzoekers lieten grasparkieten door een tunnel met obstakels vliegen. Veel vogels kozen ervoor om deze hindernissen consequent aan de linker- of rechterzijde te passeren, ook al was de opening aan de andere kant soms groter. 

Dit suggereert een voorkeur die vergelijkbaar is met links- of rechtshandigheid bij mensen. 

"Doordat we de vogels lieten kiezen uit twee openingen waar ze doorheen konden vliegen, links of rechts, konden we duidelijk zien dat ze individuele voorkeuren hadden", verklaart hoofdonderzoeker Partha Bhagavatula op nieuwssite ScienceDaily.

Botsingen

Deze voorkeur voor links of rechts komt volgens de wetenschappers van pas bij het vliegen in zwermen. Grote groepen vogels kunnen vermoedelijk gemakkelijker hindernissen zoals bomen ontwijken, omdat de dieren niet allemaal langs dezelfde van de boomstam vliegen.

"Vogels kunnen zeer goed vliegen in omgevingen met nauwe openingen zoals een dichtbegroeid bos, zonder tegen elkaar te botsen", aldus Bhagavatula. 

Toch waren er bij het experiment ook enkele vogels die geen voorkeur voor links of rechts vertoonden, maar altijd door de grootste opening vlogen. 

Volgens de wetenschappers is er meer onderzoek nodig bij verschillende vogelsoorten om definitief vast te stellen hoe ver de voorkeur van vogels voor links of rechts gaat.