Muziek is voor veel mensen een van de grootste bronnen van plezier. Toch is er een kleine groep mensen die helemaal niets om muziek geeft.

Dat hebben psychologen aan de Universiteit van Barcelona voor het eerst aangetoond en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Volgens het onderzoek heeft ongeveer 5 procent van de mensen niets met muziek. Die groep zegt niet van muziek te houden en vertoont ook geen lichamelijke reacties op prettige muziek, zoals een verhoogde hartslag. Ze hebben wel andere plezierbronnen, zoals eten en seks.

Dit kwam aan het licht toen de psychologen dertig studenten onderzochten die niet van muziek houden. Het bleek dat enkele deelnemers  totaal niet reageerden op muziek.

De studenten moesten muziek van thuis meenemen. "Sommigen hadden moeite om muziek te vinden. Ze hadden geen cd's, mp3's of Spotify", zegt hoofdonderzoeker Josep Marco-Pallares tegen de Amerikaanse nieuwssite NPR. "Dat was het eerste teken van onze conclusie."

Kippenvel

Tijdens de luistersessie werd de huidweerstand en de hartslag van de deelnemers gemeten. De mensen die niets met muziek hebben, vertoonden geen reactie. "De overige deelnemers kregen kippenvel en andere emoties", licht Marco-Pallares toe.

Het is al langer bekend dat sommige mensen geen plezier aan muziek beleven, maar dat ging altijd gepaard met anhedonie. Dat is een totaal gebrek aan het ervaren van vreugde.

Na de luistertest namen de psychologen een test af waarbij de studenten geld konden verdienen. De kans op een geldprijs riep bij de niet-muziekliefhebbers dezelfde emoties op als bij de rest van de proefpersonen. Voor de onderzoekers is dat bewijs dat muziek-anhedonie bestaat.