De wereldwijde stijging van de zeespiegel bedreigt in de komende twee millenia meer dan honderd monumenten op de lijst van werelderfgoed van Unesco, zo blijkt uit een nieuwe studie.  

Dat melden Oostenrijkse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research

In Nederland gaat het onder meer om de Amsterdamse grachtengordel en de molens van Kinderdijk.

Als de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel op het huidige tempo doorgaan, zullen deze monumenten in de komende twee millenia beschadigd raken door overstromingen, net als 134 andere stukjes werelderfgoed.

Scenario

De wetenschappers berekenden welke monumenten op Unesco werelderfgoedlijst onder water zouden komen te staan als de gemiddelde temperatuur op aarde in de komende twee millenia met drie graden Celsius stijgt. Dit scenario is volgens hen zeer waarschijnlijk.

"Over tweeduizend jaar zullen de oceanen een nieuwe staat van evenwicht hebben bereikt, nadat veel ijs in Groenland en Antarctica is gesmolten", verklaart onderzoeker Anders Levermann op nieuwssite ScienceDaily.

"We beschouwen tweeduizend jaar als een periode die kort genoeg is om relevant te zijn voor het cultureel erfgoed dat we nu koesteren."

Vrijheidsbeeld

Volgens de berekeningen van de wetenschappers zullen veel wereldberoemde monumenten beschadigd raken door de stijging van de zeespiegel in de komende tweeduizend jaar.

Ze voorspellen dat onder meer het Vrijheidsbeeld, het Sydney Opera House en de Tower of London zullen worden overspoeld door zeewater.