Franse wetenschappers zijn erin geslaagd een zeker 30.000 jaar oud virus weer tot leven te brengen dat opgesloten zat in permafrost, de het hele jaar door bevroren grond in Siberië. 

Het tot nu toe onbekende Pithovirus sibericum heeft in het laboratorium amoebes geïnfecteerd, aldus de BBC dinsdag.

Pithovirus sibericum doodt amoebes, maar voor mensen is het nieuwe virus niet schadelijk. De wetenschappers waarschuwen echter dat uit de permafrost, die door de klimaatverandering op steeds meer plaatsen smelt, ook andere ziekteverwekkers vrij kunnen komen die wel gevaarlijk zijn voor de mens.

Dat proces zou door menselijk ingrijpen als het delven van grondstoffen kunnen worden versneld, dat door sommigen wordt gezien als ''nieuwe kans'' die het broeikaseffect biedt.

Blauwdruk

''Dit is een blauwdruk voor een ramp. Als je begint met industriële exploratie, worden diepe lagen van de permafrost omgewoeld'', aldus prof. Jean-Michel Claverie.

Zo zou diep in de permaforst het pokkenvirus overleefd kunnen hebben. Die dodelijke ziekte werd dertig jaar geleden uitgeroeid verklaard. Volgens de wetenschapper is dat echter mogelijk alleen aan de oppervlakte van onze planeet het geval.