Zo'n 130 miljoen jaar geleden stond het supercontinent Gondwana op het punt in twee stukken te breken. Was dat gebeurd, dan had Afrika uit twee stukken bestaan en waren andere continenten waarschijnlijk ook anders gevormd.

Dat melden Australische en Duitse geologen in het maartnummer van Geology.

Afrika, Zuid-Amerika, Antarctica, Australië en India vormden een groot deel van de geologische geschiedenis één groot continent, Gondwana genoemd.

Het splitste langs de lijn waar nu de Oost-Afrikaanse kust ligt en later raakten ook Zuid-Amerika en Afrika uit elkaar.

Ondergrond

Onder meer de ondergrond van de West-Afrikaanse bergrug biedt aanwijzingen over de processen die onder deze continentvorming ten grondslag lagen.

De geologen ontdekten dat het continent 130 miljoen jaar geleden rond deze bergrug op het punt stond in tweeën te breken. Was dat gebeurd, dan was het continent dat nu Afrika is gesplitst en waren er een Zuid-Atlantische Oceaan en een Sahara Atlantische Oceaan gekomen.

Ook zouden de andere continenten er nu anders uitzien, omdat de verschillende geologische processen elkaar beïnvloedden. 

Atlantische breuk

Echter, op het laatste moment bleek een andere kloof, bij wat nu de West-Afrikaanse kust is, meer kracht te genereren dan die rond de bergrug.

De West-Afrikaanse bergrug werd op zijn plek gehouden en deze Atlantische breuk werd wel definitief. Zuid-Amerika had zich gevormd en dreef vervolgens langzaam af tot waar het zich nu bevindt.