Onder de gevreesde voormalige gevangenis van Fort Alcatraz, op een eiland vlak bij San Fransisco, hebben Amerikaanse wetenschappers de resten ontdekt van een veel oudere fortificatie. 

Dat meldt de Britse BBC donderdag.

Radarapparatuur, die middels elektromagnetische golven door verschillende grondlagen heen kan kijken, ontmaskerde het fort uit de 19e eeuw, waarvan lang werd gedacht dat het vernietigd was.

''Onder de huidige gevangenisgebouwen bevinden zich magazijnen en tunnels, waardoor mensen en munitie zijn vervoerd'', weet onderzoeker Mark Everett.

Toen in het gebied goud werd ontdekt, diende het fort om het sterk uitbreidende San Francisco te beschermen. Toen de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861 uitbrak, vormde het fort een strategisch defensief punt.

Gevangenis

Actief gevochten is er echter nooit. Ten slotte werd het begin vorige eeuw overklast door de beruchte gevangenis, waar de grootste criminelen vastzaten.

Oude foto's tonen hoe het fort, ook wel caponnière genaamd, er uitzag. De gevangenis, die er later bovenop is gebouwd, zorgt ervoor dat het tegenwoordig niet meer toegankelijk is.

Tegenwoordig is de voormalige gevangenis Fort Alcatraz een toeristische trekpleister die jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers trekt.