Wetenschappers hebben in Oostenrijk de resten van een gladiatorschool in kaart gebracht.  

Het gaat om de overblijfselen van een school voor zeker tachtig gladiatoren in de voormalige Romeinse nederzetting Carnuntum, net buiten Wenen. 

De gladiatoren verbleven in individuele cellen en trainden op een cirkelvormig middenterrein.

Onderzoekers van de Universiteit van Wenen hebben in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity een virtuele reconstructie gepresenteerd van het verblijf, dat dateert van rond de tweede eeuw na Christus.

Badruimtes

De gladiatoren hadden de beschikking over badruimtes, een primitief ziekenhuis en een systeem van waterleidingen. De trainingsruimte bevatte vloerverwarming, zodat de strijders ook in de winter konden trainen. Het terrein van de school besloeg in totaal 11.000 vierkante meter 

De ondergrondse resten zijn in kaart gebracht vanuit de lucht en met radars. Op basis van de verzamelde gegevens werd de school gereconstrueerd met de computer (zie filmpje).

Het trainingsverblijf is volgens de wetenschappers in grootte en opzet vergelijkbaar met de gladiatorenschool waarvan de resten zich achter het Colosseum in Rome bevinden. In totaal waren er naar schatting 100 van deze scholen in het Romeine rijk.

Gevangenis

De gladiatoren verbleven niet vrijwillig in dit soort trainingskampen, meestal ging het om krijgsgevangenen of slaven.

"Het was een gevangenis; ze waren gevangenen", verklaart hoofdonderzoeker Wolfgang Neubauer op National Geographic News. "Ze leefden in cellen, in een fort met slechts één uitgang."