Papegaaien kunnen mogelijk het voordeel van eerlijk delen leren begrijpen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Een grijze roodstaart die is getraind door Amerikaanse wetenschappers, kiest ervoor om voedseltraktaties vrijwillig met mensen te delen.

Het dier staat zijn beloning echter alleen af als mensen hun voedselbeloningen ook met hem delen.

Dat melden onderzoekers van Lincoln University in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Cognition.

Kleuren

De wetenschappers leerden de papegaai om te communiceren door op gekleurde blokjes te tikken met zijn snavel. Wanneer het dier bijvoorbeeld een groen blokje aanwees, koos hij ervoor om een net ontvangen voedseltraktatie te delen met een mens. Als hij op een roze blokje tikte, mocht hij de traktatie zelf opeten.

Na iedere traktatie van de vogel kreeg een menselijke partner in het blikveld van het dier ook de keuze om een voedseltraktatie zelf te houden of te delen met de papegaai.

Wanneer de menselijke proefpersoon het gedrag van de papegaai systematisch kopieerde, besloot de vogel vaker om zijn beloning ook te delen.

Traktatie

Het dier leek te snappen dat hij bij iedere traktatieronde voedsel ontving als hij steeds een deel van zijn beloning afstond aan de menselijke proefpersoon. 

"Griffin begreep dat een keuze voor een roze blokje zou betekenen dat hij een beloning zou missen als zijn menselijke partner het in de volgende ronde voor het zeggen had", aldus hoofdonderzoeker Franck Péron op nieuwssite ScienceDaily.   

Wanneer zijn menselijke partner alle traktaties voor zichzelf hield, deed de papegaai dat in de meeste gevallen ook.

Alex

Om definitief te bewijzen dat grijze roodstaarten het concept 'eerlijk delen' kunnen leren begrijpen moet het experiment worden herhaald met andere papegaaien. 

Griffin wordt getraind door de Amerikaanse psychologe Irene Pepperberg. Eerder had zij de in 2007 overleden grijze roodstaart Alex onder haar hoede. Deze papegaai staat bekend als de slimste door mensen getrainde vogel.

Het dier begreep meer dan 100 woorden en kon kleuren en vormen onderscheiden (zie filmpje). De New York Times schreef daarom een necrologie over deze papegaai. Griffin wordt beschouwd als de opvolger van Alex.