Een verhoging van de leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcohol, zoals onlangs in Nederland is doorgevoerd, heeft vele positieve effecten. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. 

Sinds de invoering van de leeftijdsgrens van 21 jaar voor alcoholgebruik in de Verenigde Staten, zijn studenten minder geneigd om overmatig te drinken dan daarvoor.

Ook raken ze minder vaak betrokken bij verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Drinkgedrag

De wetenschappers analyseerden een groot aantal eerder uitgevoerde studies naar de invloed van leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik op drinkgedrag.

In de Verenigde Staten is het sinds 1988 voor jongeren onder de 21 jaar verboden om alcohol te nuttigen, daarvoor lag de grens in sommige staten op 18 of 19 jaar.  

Veruit de meeste onderzoeken wijzen uit dat deze maatregel een positieve invloed heeft gehad. Zo blijkt dat Amerikaanse jongeren sinds de verhoging van de leeftijdsgrens veel minder zijn gaan drinken.

Voor de verhoging van leeftijdsgrens dronk 43 procent van alle studenten wel eens vijf glazen of meer op één avond. In 2011 was dit teruggelopen tot 36 procent.

Ongelukken

Verder wijzen verschillende studies uit dat studenten sinds 1988 aanzienlijk minder vaak zijn betrokken bij ongelukken waarbij alcohol een rol speelt.

Andere onderzoeken laten zelfs zien dat jongeren ook minder vaak onbeschermde seks hebben en zelfmoord plegen sinds de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol. 

Volgens hoofdonderzoeker William DeJong van Boston University is een verhoogde leeftijdsgrens voor alcohol dan ook veel effectiever dan de meeste mensen denken. 

Onderschatten

"Het klopt dat deze wetten vaak worden overtreden, maar dat betekent niet dat je dit soort wetgeving moet onderschatten", verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.

"Sommige mensen nemen aan dat studenten zo graag willen drinken dat niets ze kan stoppen. Maar wettelijke dwang kan weldegelijk helpen. Er zijn in Amerika veel jongeren die daadwerkelijk wachten met drinken totdat ze 21 zijn."   

In Nederland is de leeftijdsgrens voor alcohol sinds 1 januari verhoogd naar achttien jaar.