Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wetenschappelijk onderzoek microscoop

Wetenschappers besturen nanomotoren in menselijke cellen

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om nanomotoren te besturen in een levende menselijke cel. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De raketvormige nanomotoren die werden gebruikt, zijn gemaakt van gouddeeltjes en bewogen door de cel onder invloed van ultrasone golven.

De minuscule robots zijn 3 micrometer (0,003 millimeter) lang en hebben een doornede van 300 nanometer (0,0003 millimeter).

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Angewandte Chemie.

Trillingen

De wetenschappers voerden het experiment uit door menselijke cellen te kweken in een laboratorium. De nanomotoren werden in de cellen geplaatst en bestuurd door ze bloot te stellen aan ultrasone trillingen.

Met een zeer sterke microscoop konden de wetenschappers de minuscule robots nauwkeurig volgen.

"Toen de nanomotoren in het rond bewogen en tegen structuren in de cel botsten, vertoonden deze cellen interne reacties die nog nooit iemand had gezien", verklaart hoofdonderzoeker Tom Mallouk op de nieuwssite van Penn State University.    

Kanker

Mogelijk kunnen medicijnen met behulp van de geteste technologie in de toekomst worden afgeleverd op specifieke locaties in het menselijk lichaam.

Mallouk speculeert op BBC News zelfs over een nieuwe behandeling van kanker. "Misschien kunnen we met nanomotoren kanker behandelen door de interne structuur van cellen op een mechanische manier te manipuleren.

Bekijk beelden:

Aanbevolen artikelen