Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
NU in beeld

Oudste ster in universum ontdekt

Australische wetenschappers hebben de oudst bekende ster van het universum ontdekt.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om een ster die zich op ongeveer zesduizend lichtjaar van de aarde bevindt.

Waarschijnlijk ontstond het hemellichaam ongeveer 13,7 miljard jaar geleden, kort na de oerknal.

Dat melden astronomen van de Australian National University.

Kleur

De oude ster werd in kaart gebracht met de SkyMapper-telescoop in het Siding Spring Observatorium in het oosten van Australië.

De ouderdom van de ster schatten de wetenschappers aan de hand van de chemische samenstelling. "Door te kijken naar de kleur van de hemellichamen, kunnen we zeggen welke sterren het oudste zijn", verklaart hoofdonderzoeker Stefan Keller in de Britse krant The Guardian.

"We kunnen dan namelijk ongeveer bepalen hoe veel ijzer de ster bevat. Hoe meer ijzer, hoe jonger de ster."

De nieuw beschreven ster bevat vermoedelijk zestig keer zo weinig ijzer dan elke andere ster die tot nu toe is waargenomen. 

Beelden

De wetenschappers hebben zich tot doel gesteld om met behulp van de SkyMapper-telescoop de eerste digitale kaart van de zuidelijke sterrenhemel samen te stellen. Het project zal vijf jaar duren.

De telescoop zoekt de sterrenhemel af met behulp van een digitale camera die elke minuut in 268 miljoen pixels een gebied vastlegt ter grootte van de maan. 

De ontdekking van de oudste ster was volgens de wetenschappers puur toeval. De bevinding wordt binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Vorig jaar werd in datzelfde tijdschrift melding gemaakt van de ster die tot nu toe werd beschouwd als de oudste. Dit hemellichaam met de naam HD 140283 heeft een leeftijd van naar schatting 13,2 miljard jaar.    

Aanbevolen artikelen