Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Voor iep schadelijk insect bereikt Nederland

De iepen in Nederland krijgen te kampen met een mogelijk schadelijk insect. Het gaat om de Aproceros Ieucopoda, door EIS Kenniscentrum Insecten de iepenzigzagbladwesp genoemd. 
Door: ANP/NU.nl

Dat meldt de website natuurbericht.nl maandag.

Het uit Japan afkomstige insect is in 2012 door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA tot een mogelijk risico voor de iepen in ons land bestempeld.

De zigzagbladwesp is vorige zomer al in Noordwest-Overijssel gevonden, maar pas recent herkend als een invasieve nieuwkomer, aldus EIS. Het beest heeft zijn naam gekregen vanwege de kenmerkende zigzagbaan waarmee het insect zich een weg vreet van de bladrand naar de nerf.

Het dier plant zich razendsnel voort. Larven vreten zo massaal bladeren van iepen op dat ze een bedreiging vormen voor de boom. Ze leven op alle soorten iepen, maar niet op andere bomen.

Duitsland

Het insect kwam al voor in Duitsland en is waarschijnlijk in Nederland terecht gekomen met een transport van iepentakken of -bladeren. Ook in België in de omgeving van Brussel zijn enkele waarnemingen gedaan. 

De ontdekker in Nederland, stadsecoloog Dik Vonk in Haarlem, hoopt dat er de komende tijd meer meldingen bij natuurbericht.nl binnenkomen van de iepenzigzagbladwesp. Dat zou helpen om een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de verspreiding van het beestje te krijgen.

Ook het EIS houdt deze zomer scherp in de gaten of de zigzagbladwesp zich verder in Nederland verspreidt.

Aanbevolen artikelen