Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Stemmen

Kiezer denkt kortzichtig bij bepalen stem

De meest recente daden van politici spelen een doorslaggevende rol bij verkiezingen. Dit geldt ook bij kiezers die van mening zijn dat ze niet alleen op de korte termijn denken.
Door: NU.nl/Jop de Vrieze

Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in het nieuwste nummer van het American Journal of Political Science

Ze voerden virtuele verkiezingen uit onder zevenduizend vrijwilligers. Het onderzoek bestond uit 29 vragenlijsten en twee experimenten en duurde in totaal twee jaar.

De deelnemers bleken sterk beïnvloed te worden door recente economische ontwikkelingen en, meer opvallend, waren zich daar totaal niet van bewust.

In hun experimenten simuleerden ze onder meer de mogelijke herverkiezing van een gouverneur die vijftien jaar voorspoed had gebracht, maar in het laatste jaar economische tegenspoed had gekend. Die werd door de kiezers keihard afgestraft.

Zieltjes winnen

Politici hebben dus gelijk wanneer ze zich vlak voor de verkiezingen uitsloven om zieltjes te winnen. Als ze strategisch campagne voeren leggen ze dus niet de nadruk op wat ze de afgelopen jaren hebben bereikt of wat ze willen gaan doen, maar wat ze de laatste weken hebben gedaan voor hun kiezers.

Toch adviseren de onderzoekers dit niet te doen. Zij wijzen op de nadelige langetermijneffecten van kortetermijnstrategieën, zoals een oplopende staatsschuld en inflatie. Voor de verkiezingsuitslagen zijn die misschien goed, maar voor het land niet.

Ze zien een taak weggelegd voor de media om voor de verkiezingen de aandacht te verleggen van de meest recente naar de meest relevante ontwikkelingen en prestaties van politici.

Aanbevolen artikelen