Britse wetenschappers van de Universiteit van Hertfordshire hebben een bijzonder hemellichaam in kaart gebracht. Het gaat om een bruine dwerg, ook wel mislukte ster genoemd, met bijzondere rode wolken in zijn dampkring.

Deze bruine dwerg, door de wetenschappers ULAS J222711-004547 gedoopt, onderscheidt zich door zijn roodkleurige atmosfeer van andere bruine dwergen.

''Dit is een heel ander soort wolken dan op aarde'', legt onderzoeksleider Federico Marocco uit. ''Deze wolkenlagen bestaan uit kleine mineraaldeeltjes, zoals enstatiet en korund. We weten dat ze er zijn en we kunnen zelfs een goede inschatting maken hoe groot deze stofdeeltjes zijn.''

De grotere planeten in ons zonnestelsel, zoals Jupiter en Saturnus, hebben in hun atmosfeer wolken opgebouwd uit onder meer ammonia, waterstofsulfide en waterdamp. Op deze bruine dwerg, waar in de wolkenlaag onder meer waterdamp, methaan en ammonia rondzweven, is het echter veel heter.

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat als ze te weten komen hoe deze atmosfeer werkt een veel beter beeld ontstaat over hoe andere soorten dampkringen werken.