Bij het opruimen van de zolder kwam basisschool de Brinck uit Uden een stuk mammoetbot tegen.

Een leerkracht heeft woensdag een mailtje gestuurd aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met het verzoek het bot te onderzoeken. Een woordvoerder van het museum meldt dat het stuk bot echt is. 

"We gingen dit keer eens echt goed opruimen", zegt de secretaresse die het bot vond. "Helemaal achterin lag een doos met daarop geschreven 'Mammoetbot gevonden op de Maasvlakte'."

In de doos zat een poreus stuk bot, dat een beetje stonk. "Het leek helemaal niet op de stevige botten die normaal in musea liggen." 

Mysterie

Eenmaal beneden vroeg ze aan collega's of iemand het bot daar neer had gelegd. "Voor iedereen was het een mysterie", zegt ze over het stuk bot dat ongeveer dertig centimeter lang is en vijftien centimeter breed. De school wil de vondst door het museum laten onderzoeken op echtheid. "Voor de kinderen is het reuze spannend", aldus een leerkracht. 

De woordvoerder van het museum legt uit dat het stukje bot waarschijnlijk afkomstig is uit de heup of het dijbeen van een mammoet. Mensen die een aangespoeld stuk bot vinden, moeten het eerst weken in water om het zout weg te spoelen en vervolgens met lijm bewerken, adviseert de zegsvrouw.

Het museum uit Rotterdam heeft een flinke collectie mammoetbotten. 

Bekijk beelden: