Wolven leren meer van soortgenoten dan honden, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als wolven een andere hondachtige op een slimme manier voedsel zien bemachtigen, imiteren ze dat gedrag vaker dan gedomesticeerde honden.

Waarschijnlijk zijn wolven meer gewend om op elkaar te letten en van elkaar te leren, omdat ze in groepen leven.

Tot die conclusie komen Zwitserse en Oostenrijkse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Kist

De onderzoekers lieten veertien wolven en vijftien gedomesticeerde honden toekijken hoe een getrainde hond zich toegang verschafte tot voedsel door een houten kist te openen met zijn poot of bek. 

Alle wolven slaagden er daarna in om het kunstje te imiteren. Ze gebruikten precies dezelfde methode als de getrainde hond. 

De honden hadden minder vaak succes: slechts vier van de gedomesticeerde dieren wisten het voedsel in de kist te bemachtigen.

Puzzels

Dat betekent niet dat wolven beter zijn in het oplossen van puzzels waarbij voedsel moet worden bemachtigd

Wanneer de dieren geen demonstratie vooraf kregen, slaagden ze er ook meestal niet in om het voedsel uit de kist te krijgen.

De wolven hadden waarschijnlijk vooral succes, omdat ze kunstjes van soortgenoten beter afkijken dan honden. 

Kennis

"De wolven keken heel goed naar de hond en waren in staat om hun opgedane kennis daarna toe te passen om het probleem op te lossen", verklaart hoofdonderzoekster Friederike Range op nieuwssite ScienceDaily.

"Hun vermogen om te imiteren is waarschijnlijk gerelateerd aan het feit dat wolven in het wild meer afhankelijk zijn van samenwerking met soortgenoten."