De spraak waar iemand naar luistert, kan in de toekomst mogelijk worden ontcijferd aan de hand van hersenscans, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. 

De klanken van klinkers en medeklinkers veroorzaken specifieke reacties in de hersenen.   

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De ontdekking kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van betere gehoorapparaten en behandelingen van mensen met gehoorproblemen.

Epilepsie

De wetenschappers maakten bij hun onderzoek gebruik van zes proefpersonen waarbij elektroden in het brein waren geïmplanteerd ter behandeling van epilepsie. 

Ze lieten deze mensen luisteren naar verschillende gesproken zinnen en registreerden met behulp van de elektroden zeer nauwkeurig de reacties in hun hersenen.

Uit het onderzoek blijkt dat het menselijk brein niet alleen onderscheid maakt tussen klanken die de betekenis van een woord veranderen (fonemen), maar ook reageert op veel subtielere klankvariaties bij de uitspraak van klinkers en medeklinkers.

Hersenscans

"We weten al heel lang welk deel van het brein belangrijk is voor het verwerken van gesproken geluiden", verklaart onderzoeker Edward Chang van de Universiteit van Californië. "Maar we wisten niet veel over de mate van detail waarmee individuele geluiden worden verwerkt."

Met behulp van de bevindingen kunnen wetenschappers in de toekomst mogelijk op basis van hersenscans ontcijferen wat iemand hoort, zo meldt New Scientist.

"Als je het brein zou kunnen zien van iemand die luistert naar spraak, zou je een snelle activatie zien van verschillende gebiedjes die allemaal reageren op specifieke klanken die de spreker produceert", aldus onderzoekster Nima Mesgarani. 

Op basis van die gegevens zou heel specifiek in kaart kunnen gebracht welke klanken mensen met gehoorproblemen wel en niet kunnen horen. Toekomstige gehoorapparaten zouden daar vervolgens rekening mee kunnen houden.